OPSLAGBATTERIJEN

Greensun Solor 10,24kWh batterij met EWP logo.png

Door de gewijzigde en toekomstige plannen op de energiedistributie in België gaan we manieren moeten vinden om onze energie niet meer op het net te injecteren maar op te slaan in batterijen. Deze 10kW thuisbatterij is ideaal om te plaatsen in een woning.

Wat nog niet zo algemeen bekend is, is dat huishoudens met terugdraaiende tellers een prosumententarief moeten betalen van de geinjecteerde energie op het net afhankelijk van de grote in KW van de omvormers die er gebruikt zijn. Voor de mensen met een digitale meter en iedereen die een energie opwekkende installatie installeerd na 2020 zal vanaf 2022 een boete krijgen van ongeveer 6 eurocent per geinjecteerde KWh op het net. In principe is deze boete veel hoger maar men geeft hier een draai aan door aan te kondigen dat men ook een vergoeding krijgt voor de geinjecteerde energie op het net en deze zal ongeveer de helft groter zijn. De preciese bedragen zijn nog niet gekend maar het zal er ongeveer op neerkomen dat men 5 tot 6 eurocent boete moet betalen om energie te injecteren op het net maar men dezelfde tijd een vergoeding krijgt van 10 tot 12 eurocent wat dan neerkomt op een vergoeding van ongeveer 6 eurocent per geinjecteerd kWh, een aalmoes.

Daarom zullen we moeten voorkomen dat er nog energie geinjecteerd zal worden op het net. De meeste omvormers hebben al een programma dat de inkomende en de gebruikte energie kan meten en zo de installatie gedeeltelijk kan stil leggen om geen overtollige energie te produceren. Maar als je een installatie voor de helft of meer moet stilleggen is dit uiteraard ook een groot verlies op je investering.

Daarom zullen batterijen in de toekomst zeer belangrijk worden in huishoudens zodoende we alle opgewekte energie kunnen gebruiken voor eigen gebruik. In appartementen waarbij meerdere huishoudens op de batterij kunnen aangesloten worden is dit financieel zeer interessant. Hier is het plan om de energie opwekkende installatie achter de VME KWh meter te plaatsen en deze te verbinden met smartboxen die aangesloten zullen worden met de huidige elektriciteitsborden in de de verschillende appartementen. Dit moet nog verder bekeken worden wat wettelijk mogelijk is met de door de EU uitgevaardigde Vierde Elektriciteitsrichtlijn: Richtlijn (EU) 2019/944 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit en tot wijziging van Richtlijn 2012/27/EU. Volgens een nieuwe wettekst zullen appartementen en ook woningen met een energie opwekkende installatie voortaan ook energie kunnen doorverkopen aan buren of medebewoners in appartementen.

DE WERKING VAN EEN BATTERIJOPSLAG SYSTEEM IN COMBINATIE MET EEN PV-INSTALLATIE

Wanneer er voldoende energieopwekking is door de PV-installatie en/of de batterij genoeg energie kan leveren zullen de smartboxen in werking treden die aangestuurd worden door één centrale PLC. Deze zal voordurend metingen uitvoeren van de opgewekte stroom en de gevraagde stroom van de verschillende appartementen. Via een APP of internet connectie via PC/laptop zullen eigenaars of bewoners hun eigen elektriciteitsafname kunnen raadplegen alsook informatie bekomen wanneer er goedkopere groene energie kan gebruikt worden. Hiervoor kan men bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid kWh reserveren op een vrij te kiezen tijdsstip zodoende men steeds zeker is van de goedkoopste kWh prijs en men dus voorrang krijgt op energie van de PV-installatie. Indien je bijvoorbeeld een vaste wasdag hebt, dan kan je deze uren reserveren om je wasmachine en droogkast te laten draaien op groene energie. Indien iedereen gaat wassen op hetzelfde moment, dan krijg je uiteraard problemen met de bevoorrading door de PV-installatie. De gebruikers zoals elektrische warmwaterboilers zullen altijd aangestuurd worden door de centrale PLC en zal deze op geregelde tijden voor bepaalde tijden aan- en uitschakelen waarbij iedereen gewaarborgd blijft van warm sanitair water. Het voordeel van sanitair warm water is dat deze tijdelijk kunnen uitgeschakeld worden bij te weinig stroomopwekking en is dus een soort tijdelijke batterij op zichzelf als de uitschakeling niet te lang in tijd is, bij een wasmachine die in werking is, is dit uiteraard niet mogelijk.
Ieder appartement blijft gebruik maken van zijn eigen kWh-meter en wanneer er te weinig stroom opgewekt word door de energie opwekkende installatie zal een bepaalde elektrische verbruiker automatisch omgeschakeld worden naar de kWh-meter van dat appartement of elektriciteit krijgen van de VME KWh meter. U blijft dus ten allen tijden aangesloten op het elektriciteitsnet.